Med s dodacima (orasi, bademi, brusnice, marelice)

Med s oracima

Orasi obiluju vitaminom E, i B6, folnom kiselinom, cinkom i bakrom. Iako obiluju masnoćama, riječ je o višestruko i jednostruko zasićenim masnoćama, to jest onim masnoćama zdravim srcu i krvnim žilama. Orasi su i solidan izvor blagotvornih OMEGA-3 masnoća korisnih ne samo za srce nego i za mozak te za kosti.

Med s bademima

Bademi su najbogatiji vitaminom E, jednim od najpoznatijih antioksidansa, kalcijem koji je neophodan u očuvanju kostiju. Bademi pomažu u kontroli razine šećera u krvi sprečavanjem naglog porasta razine glukoze u krvi nakon obroka.

Med s brusnicama

Brusnice su bogate različitim vitaminima, mineralima i vlaknima, a tvari kao proantcijadinini koje pomažu spriječiti bakterije poput E-coli dsa se "prilijepe" na stijenke mjehura, pa tako sprečavaju česte i neugodne infekcije mokraćnog sustava. Znanstvenici smatraju da brusnice mogu pomoći čuvanju zdravi desni i želudca, te gljivičnih oboljenja, a istraživanja pokazju da tvari kojima te crvene bobice obiluju imaju i protutumorsko djelovanje.

Med s marelicama

Marelice su bogat izvor vitamina i minerala pogotovo željeza koje je potrebno za izgradnju hemoglobina. U stanicama krvi on je prenosilac kisika, a regulira i neke druge važne funkcije.